Především mladí lidé a studenti se často uchylují k výdělku v podobě brigád, které jsou otevřeny také běžným občanům, nezávisle na věkové hranici. Chcete-li však brigádu spojit i s příjemným cestováním a výukou cizího jazyka, jsou určitou alternativou a zajímavostí brigády v zahraničí.

Krátkodobé pracovní příležitosti, které přináší v závislosti na znalostech daného jazyka a dovednostech v oboru, příjemné finanční ohodnocení.

Kde najít brigádu v zahraničí?

Pakliže se k tomuto počinu doopravdy rozhodnete, měli byste určitě vybrat konkrétní zemi, kam chcete cestovat a navštívit ji v sezónním období, kdy s vyhledáním práce nebudete mít jakýkoliv problém.

K nalezení zahraniční brigády je možno využít hned několika informačních kanálů. Jedním z nich jsou bezpochyby portály zaměřené na pracovní příležitosti. Online servery, které překypují množstvím stále aktualizovaných brigád v zahraničí, z nichž lze bez problému vybírat. Mezi takové subjekty patří kupříkladu internetový projekt praceunas.cz nebo náš partnerský web Práce-Brigády.cz s nabídkou brigád z ČR i zahraničí

Dalším zdrojem krátkodobých pracovních příležitostí mohou být personální agentury, které se nabídkami zahraničních brigád zabývají. V tomto případě je nutné dbát pouze určité opatrnosti, protože velká spousta takových společností vyžaduje neadekvátní finanční poplatky za zprostředkování práce. Ty jsou však požadovány po zaměstnavatelích, nikoliv po brigádnících. Pravost takové personální agentury si lze ostatně ověřit u Ministerstva práce České republiky.

Třetí, poměrně osvědčenou variantou jsou nejrůznější zahraniční servery s celosvětovou nabídkou brigád v zahraničí. V tomto případě je ale nutné vládnout příslušným jazykem, abyste si vše potřebné vyřídili sami.

Kam vyrazit na brigádu, jak danit a kolik vydělat?

Nejčastěji navštěvují tuzemští studenti a občané především země Evropské unie, kde je možné od 1. 5. 2011 pracovat bez jakéhokoliv pracovního povolení a v podstatě bez omezení. Obdobných privilegií se domůžete i na proslulém Islandu nebo v severním Norsku. Pakliže chcete za brigádou vyrazit do exotičtějších a vzdálenějších zemí, jako je Austrálie nebo Spojené státy americké, připravte se na vyřizování pracovního povolení, které lze získat v rámci nejrůznějších studijních či pracovních programů.

Také brigáda v zahraničí je výdělečnou činností, ze které je nutné odvádět příslušné daně. V některých sousedních zemích, jako je Rakousko či Německo si však musíte dávat pozor, jak dlouhá brigáda bude. Pokud je tento krátkodobý pracovní poměr delší, jak šest měsíců, musíte v takové zemi zdanit všechny svoje celoroční výdělky. V jiných státech jsou tyto lhůty dány odlišným počtem dnů.

V rámci velice obecného přiblížení výdělku v zahraničních státech vám alespoň trochu naznačíme, jak velké jsou minimální mzdy za běžné práce, které se s nabývající odborností a pracovní pozicí samozřejmě navyšují. V evropských zemích je to v průměru od 1.400 EUR do 1.800 EUR měsíčně.

Zajistěte si brigádu a připravte si dostatek financí

Před výjezdem na brigádu do zahraniční byste se neměli nechat unést pouze vidinou slibného zisku a exotična. Myslete také na to, abyste měli zajištěno potřebné ubytování a důkladně si propočítejte životní náklady na dané období.

Některé metropole totiž mohou být mnohonásobně dražší, než si vůbec vyděláte. Počítat musíte také s tím, že o práci můžete přijít a nějaký čas trvá, než si naleznete novou. I na tuto dobu buďte náležitě připraveni a disponujte dostatečnou finanční rezervou na zlé časy, cestování a jiné úkony.

Brigáda v zahraničí je jistě zajímavou možností přivýdělku, která se pojí s naukou a poznáváním. Důležité je pouze vsadit na prověřeného poskytovatele těchto služeb, abyste nenaletěli.