Pokud se vám stalo, že jste ztratili zaměstnání a nevíte kde začít, pak věřte, že aktivní oslovování firem je mnohdy ten nejlepší začátek. Samozřejmě i zde je řada pravidel, které je pro úspěšnost nutné dodržet.

Musíte vědět, co chcete
-----------------------
Pokud se rozhodnete, že oslovíte firmu navzdory tomu, že nemá vystavený inzerát a na první pohled nikoho nehledá, pak musíte mít jasně stanovené, co chcete ve firmě dělat. V žádném případě neposílejte motivační dopis, ve kterém se bude vyskytovat něco ve smyslu, že jste všestranně schopní a zvládnete jakoukoliv práci. Naopak je třeba firmu upozornit na to, že na práci o kterou žádáte, jste vy ti nejlepší. Nezapomeňte uvést proč právě vy. Zde není pravidlem, že musíte mluvit jen o vzdělání a kvalifikaci, velkou roli mají i vrozené vlohy.

Průvodní dopis
--------------
Průvodní dopis bývá často strašákem, který děsí snad každého. Přitom je jeho vytvoření tak snadné, stačí dodržovat jen pár pravidel. Motivační dopis by měl stručně poukázat na to, proč máte zájem o práci a proč by měla být spolupráce oboustranně přínosná. Motivační dopis by měl vždy obsahovat fotku, především pokud ji nemáte v životopise, nebo pokud životopis neposíláte. Fotku byste měli volit opatrně, protože z fotky je často vidět co jste za typ člověka. Nemá smysl posílat fotku z dovolené, lepší je poslat foto z občanského průkazu, kde jste vidět pouze vy. Dalším velkým pravidlem je, že dopis by měl dobře vypadat, je třeba mít vhodně zvolené okraje i písmo. V žádném případě na motivační dopis nepoužívejte typ písma Comic Sans MS a podobně, použijte raději starý dobrý Times New Roman, který působí sebejistě a elegantně. Gramatika je kapitola sama o sobě. Pokud žádáte o práci jako sekretářka, pak by ve vašem průvodním dopise neměly být žádné chyby. Průvodní dopis si raději přečtěte víckrát s odstupem několika dní.

Životopis
---------
Pokud budete přikládat i životopis, a to byste měli, pak si na něm dejte skutečně záležet. Zapomeňte na předpřipravené univerzální životopisy, kde vkládáte informace do okének. Tyto vzory jsou totiž často pevné a vašemu textu se nepřizpůsobí, výsledkem je pak neforemný, nehezky vypadající životopis. Na internetu lze dnes najít vše, takže i zde jsou občas kvalitní vzory životopisů, ovšem najít je není lehké. Od začátku byste měli myslet na to, že váš životopis by měl být výjimečný, ovšem pozor na přehnané zkreslování faktů, pokud jste někdy stříleli ze vzduchovky, nejste rovnou střelec. Životopis by stejně jako motivační dopis neměl obsahovat chyby. Do životopisu můžete a měli byste uvést své zájmy a koníčky, protože i toto je kriterium, díky kterému můžete získat práci. Nezapomeňte uvést dosavadní vzdělání a předešlá zaměstnání.

Hned na úvod představit svoje požadavky
---------------------------------------
Mějte na paměti, že o něco žádáte vy, proto nepočítejte s tím, že budete moci nějak moc smlouvat. Pokud ale máte určité požadavky, například upravenou pracovní dobu, dovolenou a podobně, tak tyto kriteria uveďte již při prvním jednání. Nepůsobilo by vůbec dobře, kdybyste něco neuvedli do průvodního dopisu, a po té to na pohovoru vyžadovali.
Známí
Jak to tak bývá, tak i při žádosti o zaměstnání je obrovskou výhodou mít ve firmě někoho známého. Není se ani čemu divit, že po přímluvě dá vedení přednost vám. Tyto techniky jsou často považované za podvod a nespravedlnost, ale představte si, že by šlo o váš podnik, vzali byste raději někoho, o kom víte, že je slušný člověk? Nebo raději někoho naprosto cizího? Platí ovšem to, že na pohovor musíte přijít stejně připravení, jako byste žádného známého ve firmě neměli. Pokud totiž nezvládnete první pohovor, tak nejen, že svého známého ztrapníte, ale zavřete si všechny dveře do firmy.

Jak si vybrat firmu?
--------------------
Vždy postupujte od té, která vám profesně sedí nejvíce. V dnešní době máme všichni přístup k internetu, což je, zejména co se týče zaměstnání, velkou výhodou. Stačí jen navštívit pracovní server a zde si vybrat kategorii. Během pár vteřin tak získáte přehled o spoustě firem, které se zabývají určitou činností. Ovšem pozor, i zde se najde řada firem, kterým není dobré důvěřovat. Vždy si o firmě něco přečtěte, abyste měli alespoň základní přehled o její historii a tak dále. Toto se vám samozřejmě může hodit i při pohovoru, protože zde často padne otázka proč právě naše firma. Odpověď, do které zakomponujete něco z historii bude jistě vypadat více než dobře. Z historie firmy se dá vyčíst spousta věcí. Můžete zde vidět, jestli firma expanduje i na jiné trhy a do jiných zemí. Pozor na firmy, které často mění své sídlo, je jasné, že něco není v pořádku.

Jiné metody než email
---------------------
Kromě toho, že můžete firmu oslovit elektronicky, lze zvolit i mnohem osobnější jednání. Můžete například navštívit dny otevřených dveří, kde se můžete obrátit přímo na vedení. V takovémto případě ukážete aktivní účast a zájem. Firmu si také pořádně prohlédnete a uvidíte, jestli to stojí za snažení nebo ne. Faktem je, že dny otevřených dveří se často konají právě proto, že chce firma nalákat nové zaměstnance.
Spousta firem se také účastní pracovních veletrhů. Oslovit firmu na takovém veletrhu je velice snadné, také zde máte jistotu, že firma hledá uchazeče o zaměstnání a je zde velká pravděpodobnost, že budete pozvání do výběrového řízení. Výhodou veletrhu je i to, že díky spoustě zúčastněných firem můžete jejich výhody porovnávat a po té vybrat tu, která vám sedí nejvíce