Zkušební dobu poznal pravděpodobně každý člověk, který nastoupil do nového zaměstnání. Časové období, v němž pracovník objevuje svoji pracovní pozici, se kterou se snaží sžít a okusit celkově prostředí dané firmy. Naopak zaměstnavatel zase prověří schopnosti nového zaměstnance.

Pojem „zkušební doba“ je v tomto případě zcela na místě. Jde o časový úsek, v němž si obě strany vyzkouší, zda následující pracovní svazek může fungovat či nikoliv. Nutno však počítat s tím, že toto období se řídí trochu jinými pravidly, než klasický pracovní poměr.

Jaká je délka zkušební doby?

Nejprve je vhodné vědět, jak dlouho vůbec zkušební doba trvá. Ze zákona se stanovuje lhůta na tři a šest měsíců. Tři měsíce se týkají běžného zaměstnance. Pokud jde o pracovníka, který pod sebou má minimálně jednoho člověka, prodlužuje se tento úsek o další tři měsíce, tedy na půl roku.

Setkat se mimochodem můžete s tím, že do nového zaměstnání nastoupíte na kratší pracovní smlouvu, která má například čtyři měsíce. V takový okamžik přichází na přetřes jiná zákonná povinnost, jež praví, že zkušební doba nesmí překročit polovinu tohoto závazku. V tomto případě je to více, jak dva měsíce.

Mám nárok na dovolenou?

Asi každý správně tuší, že dovolená do zkušební doby zkrátka nepatří. Nejde o to, že by tuto možnost jakýmkoliv způsobem omezoval zákon. Ten na takovýto časový úsek vůbec nepohlíží a bere tuto pracovní dobu, jako kteroukoliv jinou.

Jde však o to, že zkušební doba je o poznávání zaměstnance a zaměstnavatele a dovolená zrovna nepatří mezi ideální vizitky nového pracovníka. Nicméně po dohodě a určitém množství odpracovaných dnů nárok na dovolenou vzniká, její výběr ale není obvyklý a nedoporučuje se. Dovolenou je vhodné využívat až po zkušební době.

Nemoc ve zkušební době

Poměrně nemilou, avšak reálnou skutečností může být fakt, že vás ve zkušební době potká nemoc, které se z nejrůznějších důvodů jednoduše nelze vyhnout. Pakliže ve zkušební době skutečně nastoupíte na nemocenskou, vztahují se na vás stejné možnosti čerpání finančních prostředků, jako na běžného zaměstnavatele.

První tři dny nedostáváte žádné peníze, posléze nastupuje období, které vám částečně hradí zaměstnavatel, a teprve poté máte nárok na nemocenskou z klasického pojištění.

Pravidla ve zkušební době

Z výše uvedeného pohledu platí pouze některé zásady týkající se nemoci ve zkušební době, o kterých byste měli pravděpodobně vědět.

Z hlediska zákona jste chráněni lhůtou 21 dnů při onemocnění, během nichž vás nemůže zaměstnavatel vyhodit. Jde však o symbolické časové období, protože to může provést v následujících dnech, po ukončení vaší nemocenské.

Dále je třeba zmínit, že pokud vás zaměstnavatel i přes vaši dlouhou absenci ve zkušební době vezme na milost, automaticky se o dny nemocenské prodlužuje celková zkušební lhůta. Jestliže marodíte celý měsíc, bude zkušební doba místo tří měsíců, čtyři měsíce.

Ukončení pracovního poměru ve zkušební době

Význam zkušební doby jsme naznačili již v samotném úvodu, proto si raději důkladně rozmyslete, zda se rozhodnete svého zaměstnavatele požádat o dovolenou nebo půjdete marodit. Ukončení pracovního poměru ve zkušební době se řídí zkrátka jinými pravidly. Výpověď je možné dát bez udání jakéhokoliv důvodu a to jak z pohledu zaměstnavatele, tak z pozice pracovníka.