Šaty dělají člověka. Rčení, které je bezpochyby pravdivé a při přijímacím pohovoru je třeba dbát na jeho význam dvojnásob. Každý, kdo se jde ucházet o nové pracovní místo, si dává záležet především na svých vědomostech a dovednostech, jak je co nejlépe prezentovat a předložit danému personalistovi. Vždyť na vzdělání, zkušenostech a praxi záleží nejvíce, nebo snad ne?

Pravda bude asi někde uprostřed. Přijímací pohovor je ve své podstatě prvotním okamžikem, kdy prezentujete sami sebe. Moment, kdy se poprvé ukážete zástupcům dané společnosti a kromě svého perfektně zvládnutého životopisu a motivačního dopisu nastíníte své fyzické já.

Tento fakt berte na zřetel. Vhodné oblečení na pohovor o vás prozradí mnohé a může mít velikou váhu. Zkušenému personalistovi stačí občas jen několik vteřin a podle outfitu vás dokáže zařadit do škatulky, která nemusí být zrovna ta správná.

Oblékání na pohovor – kde začít?

V první fázi musíte vědět, o jaké pracovní místo se ucházíte a zajímat se obecně o pracovní či formální oděvy, které se v takovém zaměstnání nosí. První rada nad zlato zní, oblékněte se na pohovor mnohem honosněji, než po vás na pracovišti bude vyžadováno.

To si ostatně mohou vzít k srdci i ti, jež jdou žádat o dělnickou pracovní pozici. V montérkách nebo bílém plášti na pohovor jistě nepůjdete. Volte o třídu lepší společenské oblečení, které do značné míry naznačuje váš zájem o pracovní místo.

Je zcela pochopitelné, že daleko větší nároky se budou klást na manažery, ředitele nebo vedoucí pracovníky. Na lidi, kteří budou denně vystupovat ve společenském oděvu a tomu musí přizpůsobit také samotný outfit v okamžiku pohovoru.

Na druhou stranu nechoďte oblečeni v něčem, co je za hranicemi vašeho vkusu nebo v čem se na první pohled jednoduše necítíte. I v tomto směru je třeba hledat určitou rovnováhu.

Ideální oblečení pro muže

Ošacení pro muže bychom mohli rozdělit na dvě skupiny.

  • Oděvy pro pracovní místa s přavahou manuální práce

  • Oblečení pro kancelářské pozice

Do první zmiňované kategorie budou patřit ony dělnické pozice. Osoby žádající o takové pracovní místo samozřejmě mohou volit společenský oblek, není však nezbytně nutný. Bohatě stačí, pokud pánové zvolí dobře padnoucí kalhoty a košili s límečkem. Vrchní část může za nepříznivého počasí tvořit i lehký svetřík. Důležité je vybrat formálnější obuv, která k outfitu tohoto typu vhodně padne.

Mnohem vyšší nároky jsou kladeny na výše postavené pracovníky, kteří budou vykonávat činnosti v bankách nebo na manažerských postech. V takovém případě je oblek naprostou samozřejmostí. Pozor si však musíte dávat i na takové detaily, jako je správná volba velikosti nebo barevné provedení.

Určitě nevolte přehnaně sváteční oděv, ale přirozené společenské oblečení. Kromě obleku by měla být součástí celkového outfitu košile z vhodného materiálu, ideálně i kravata, která působí profesionálním dojmem. Minimálně vzhledovou nezbytností je opasek a správná barva ponožek, která ladí s tmavším odstínem obuvi.

Pánové by však neměli opomíjet také na úpravu své fyzické schránky, tedy společenský účes, hladce oholenou tvář a vkusně zvolenou vůni.

Vhodné oblečení pro ženy

Ženy mají při volbě oblečení trochu více možností, protože mohou kromě perfektně padnoucího kostýmku, vsadit také na šaty, které jsou dokonce některými firmami vyžadovány. Jde hlavně o německé a britské společnosti, jež si na této módě poměrně dost potrpí.

Dámy si musí dávat pozor hlavně na barevné provedení výsledného vzhledu, právě kvůli nepřebernému množství designových variant. Mezi vhodné barvy patří bezpochyby modrá, hnědá, šedá, zelená nebo černá. Barvy, jako je žlutá, červená, apod. jsou ideální v omezené míře a spíše jen u doplňků.

I zde by neměl chybět vkusný účes, přiměřené malování obličeje, upravené nehty a další části ženského těla, které jsou viditelné.

Kvalita výsledného oblečení

I když zvolíte značkové a drahé oděvy, vždy myslete na ty nejmenší detaily a buďte všímaví, což se týká mužů i žen. Rozhodně se vyvarujte odřeným botám, ošoupaným kabelkám nebo ušpiněným částem oděvů. To jsou aspekty, které na první pohled hovoří ve váš neprospěch.

Nakonec ještě zmíníme dlouhodobě prověřený fakt, že lidé se správně zvoleným oblečením mají při pohovoru nejenom větší šanci dostat ono tížené pracovní místo, ale také dohodnout si o cca 10% lepší platové podmínky.

Nepodceňujte proto svoji vizáž, která vám může zajistit úspěch při pohovoru.